Linecké s jablky

6. července 2015 v 0:15 | Kosma |  Jídlo
Miluju linecké a mnohem raději mám tuhle jablečnou verzi než tu vánoční s marmeládou. Nejsem buchtová, ale tohle fakt můžu - je to takový můj balzám na nervy. Díky tomu, že se zapojuju do konzumace, strašně rychle tenhle koláč zmizí, tak většinou dělám dávku a půl nebo rovnou dvě. Na druhé straně - dlouhé skladování mu neprospívá, nejlepší je první dva dny. Dřív jsem ho dělala přesně podle receptu, ale co jsem rozflákala svoji mechanickou váhu Silvu, kterou jsem si kdysi koupila z nostalgie, peču zásadně od oka. Mám zafixováno podle hrnků, kolik je zhruba tolik a tolik a kupodivu mám kolikrát i lepší výsledky než dřív.
Nedávno měla nějaká paní na blogu podobný koláč a psala, že pořád nemůže docílit té chuti, co zná z dětství. Podívala jsem se na recept a zjistila, že tam má místo másla Heru. Napsala jsem jí, že dobré linecké fakt jedině z másla, protože o tom to je! Odpověděla, že to teda zkusí, jak dopadla nevím, protože ten blog už neexistuje.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 beallara beallara | Web | 6. července 2015 v 6:09 | Reagovat

Jsem taky zastáncem másla, na vánoční cukroví je nezaměnitelné, je dražší, ale chuť nic nenahradí, ani vůni...

2 paní Budíková paní Budíková | 7. července 2015 v 13:29 | Reagovat

Jó, tak tohle linecké můžu v jakémkoliv množství! A na pečení jedině máslo nebo do obyčejných třených buchet olej, prostě ryzí suroviny. Já osobně ztužené tuky nemám ráda, protože mi zapáchají... A učurávám z tohohle jablkového koláče: http://ronjinblog.blogspot.cz/2011/10/jablecna-relativita.html (blog mé známé). Za povšimnutí stojí poměr 1 kg jablek a 200 g másla :)

3 Van Vendy Van Vendy | Web | 11. července 2015 v 15:32 | Reagovat

My tedy do pečení dávali většinou heru nebo podobný tuk na pečení. Čistě máslové jsem myslím nezkoušela... ale jak tak čtu, mohla bych udělat pokus.
Jinak, taky jsem přestala téměř vážit, dávám na hrnky nebo už od oka. (Případně užívám takovou tu hrnkovou odměrku, kde jsou různé potraviny a odměrky...)
Jablečný koláč vypadá moc dobře!
[2]: A na tuhle jablečnou relativitu hnedle mrknu, vypadá taky slibně!

4 Van Vendy Van Vendy | Web | 11. července 2015 v 15:38 | Reagovat

[2]: Aha, tak tohle znám pod názvem švédská buchta. Dělá se to na plechu, dva hrnky mouky a hrnek cukru, smíchá se dohromady, přisype jeden kypřák.
Vedle toho rozmíchám tvaroh s mlékem tak, aby byl kašovitý, můžu přidat rozinky nebo kousky čokolády nebo oboje.
Na plech (vymazaný a vysypaný, nebo s pečicím papírem)nasypu dvě třetiny té moučné směsi, na to navrstvím tvarohovou směs, dosypu zbytkem směsi a pokladu plátky másla (většinou padne skoro celá kostka, těch 200 gramů určitě). Dám zapéct v horké troubě klasicky jako každou jinou buchtu a je to mňamka.
A místo toho tvarohu se právě můžou dát jablka, meruňky a vlastně jakékoliv měkké ovoce (chce to něco, co má dost šťávy).
Jednou, když jsem improvizovala a nevyšel mi tvaroh, doplnila jsem zbytek rozmíchanou marmeládou.
A k těm jablkům - také se dá použít jablečný kompot.
Je to výborná mňamka a dá se měnit!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama