O rýži

12. července 2015 v 17:14 | Kosma |  Jídlo
"A nechutná mi, když se vaří předvařená rýže", zpívá v jedné z mých oblíbených písní Jarek Nohavica. Ano, Jarku - mně taky nechutná! A nejen předvařená: nechutná mi většina rýží ve varných sáčcích. Přesto je sáčková rýže u nás vemi oblíbená, ačkoliv já na ní teda nevidím žádné plus! Fakt je, že bývá často v akcích, a tak je většinou cenově výhodnější, kdežto dobrou rýži seženete asi za 55 Kč/kg a tu cenu si drží i v Lidlu.

Doma jsme vařívali takovou tu klasickou rýži, co se pořád prodává - a ve stejném papírovém obalu. Přidávali jsme do ní trošku oleje, sůl, někdy kari a hlavně "panáčka" z cibule se zapíchanými hřebíčky. Jako malá holčička jsem si nenechala jeho zdobení ujít, byla to moje práce, udělalat cibuli oči, nos a pusu. Panáček se posadil do propláchnuté rýže, přidaly se ingredience a horká voda a za 15 až 20 minut bylo hotovo. Rýže se ještě nechala několik minut pod pokličkou, aby natáhla páru a mohlo se podávat.

Když jsem už bydlela sama, párkrát jsem nějakou tu sáčkovku koupila, to se přiznávám, většinou mě zlákala právě ta cena. Jenže pak tu začala vznikat asijská bistra a mně ta jejich jasmínová lepící se rýže moc chutnala, tak jsem si ji začala ve vietnamských večerkách kupovat. Později jsem objevila ještě basmati, ta mi dnes chutná úplně nejvíc - dlouhá, štíhlá zrnka, uvařená za pár minut. Zkoušela jsem i tu nejhodnotnější, neloupanou - jako dala se, ale nějak se u nás nachytila, jejím mínusem je i to, že se poměrně dlouho vaří.

Nedávno jsem si zase rýži ve varných sáčcích koupila, a jak už jsem zmlsaná, byla jsem z ní moc zklamaná. Přišla mi bez chuti, ke všemu měla takovou tu pachuť zatuchliny, co právě některé ty sáčkové mívají. Navíc manipulace s horkým sáčkem teda taky není žádná výhra! Ani ta příprava mi nepřišla o tolik jednodušší: já rýži vždy jen propláchnu teplou vodou, zaliju horkou s trochou oleje, dneska už ani nesolím, protože basmati i jasmínová mají vlastní specifickou chuť a nechci ji přerážet. Uvařeno je za chvilku - basmati snad za 10 minut.

Sáčková se doporučuje z praktických důvodů při držení diety - že se tak dobře odhaduje množství, ale to si raději vytáhnu tu váhu!
Kdysi jsem četla článek o Vietnamcích, co žijí v ČR a pozvali k sobě domů nějakého reportéra, aby ho pohostili tradiční kuchyní. Utkvělo mi, jak sebejistě tvrdili, že naši lidé rýži vůbec nerozumí, že jim chutná ten největší odpad. Tenkrát mě to překvapilo, ale možná měli trochu pravdu...




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Kupujete rýži ve varných sáčcích?


Komentáře

1 Miriam Miriam | 12. července 2015 v 17:29 | Reagovat

sáčky nikdy,všechny minerály se vyplaví do odpadu. basmati - na šálek rýže dva a půl šálku studené vody, uvézt do varu, osolit, zamíchat, přikrýt a vařit 5 min.a samozřejmě předem propláchnout opakovaně ve studené vodě na sítku s miskou dokud není voda čirá

2 Kosma Kosma | Web | 13. července 2015 v 13:53 | Reagovat

[1]: Většina vitamínů, minerálů by se prý měla znehodnotit už oloupáním rýže. Jinak to o tom vylití s vodou jsem taky četla - holt další argument proti sáčkům! :-)

3 Monika Monika | E-mail | Web | 11. srpna 2015 v 14:14 | Reagovat

Pokud rýží, tak jedině...viz odkaz...http://www.asijske-potraviny.eu/94-ryze

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama