Když se zvrhnou fronty na banány

3. září 2016 v 7:44 | Kosma |  Jídlo
Jako úplně malá jsem stávala s mamkou fronty na banány. Každý si mohl koupit jen kilo, a tak mě moje praktická matka šoupla do fronty za sebe, abychom měly kila dvě. Banány byly zelené jako brčál a trvalo 14 dní, než "došly".
Pak přišla nová doba, každý si směl koupit banánů, pomerančů, mandarinek a třeba i nového neznámého kiwi kolik chtěl, tak jsme si to náležitě užívali a velebili systém, že nám to umožňuje.

Možná je to tím, že v mém dětství už nebylo cizokrajné ovoce takovou vzácností a mamka nám je ráda dopřávala: prostě dnes dám v zimě přednost tuzemskému, dobře skladovanému šťavnatému jablku či hrušce. Ale chápu význam zimních citrusů jako zdroje vitamínů.

Co nechápu je fakt, že moje dítě dostává ve školce na svačinku kiwi ještě koncem června, v době, kdy u nás vrcholí sezóna jahod a třešní...
Kamarád zase dostal na vrcholu sezóny palačinky se zmraženými jahodami, které ani nestihly rozmrznout a on chroupal kusy ledu, zatímco před kavárnou prodávali zralé čerstvé plody v akci za pár korun...

Taky je mi proti srsti, že celé léto seženu v supermarketu levněji holandská "gumová" rajčata bez vůně, než tuzemská či slovenská.
Nedávno jsem se vrátila z dovolené v Českém ráji, všude se tam válely chutné švestky a letní jablka, v lesích byly ještě zbytky borůvek a zrály první ostružiny. A my jsme dostali v hotelu buchtu s kompotovanou broskví a ananasem...

Já vím, že se takto posunula doba, že i toto je výsledek "pokroku", kdy je levnější něco tisíce kilometrů dovézt než v místě vypěstovat. Tento článek píšu proto, že mě to neskutečně hněte! Není to logické a je to hrubě neekologické! Prostě dnes se mi jeví jako logičtější ty fronty na banány, vnímání tropického a subtropického ovoce jako vzácnosti, protože to v našich zeměpisných šířkách vzácnost je, vždycky byla a měla by být...Považuji za zvrácenost, že v zimě seženu banány levněji než česká jablka! Že se spusta zelinářů tváří, že jsou regionální, a pak mám ke spočítání jejich tuzemských plodin v krámě stačí jedna ruka! Jsem ráda, že už se ten původ musí označovat, každý se tak může alespoň rozhodnout, co chce podpořit. Jenže jsme v realitě a pro většinu našich lidí je na prvním místě u potravin bohužel cena...

Na druhé straně: potřebujeme skutečně v lednu čerstvá rajčata? Jsou pro nás tyto slabě oranžové gumové plody bez chuti a vůně nějakým přínosem?
Ačkoliv sama moc nemusím švestky nebo dýně, mám radost, když vidím, že na nich restaurace v sezóně staví menu. Bohužel to většinou vidím v Rakousku nebo Německu...

A jak jste na tom vy? Taky si raději o Vánocích pochutnáte na dobrém jablku nebo domácím kompotu meruňek? Sušíte švestky a jablečné křížaly? Dopřáváte si exotické ovoce jen občas nebo je denodenně konzumujete na kila?

Taky si někdy při nákupu v sekci zeleniny říkáte, že se nám to naříkání na fronty na banány a snění po exotickém ovoci tak trochu vymklo z rukou? Třeba když mezi řadou umělohmotně se tvářících předražených jablek hledáte na Vánoce marně ta česká?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 beallara beallara | Web | 3. září 2016 v 7:55 | Reagovat

Pozdě, velice pozdě...po revoluci jsme si byli souběstační v produkci obilnin, mléka, vajec, ovoce, zeleniny, masa...v některých oborech jsme byli vyhlášená velmoc...celé naše národní hospodářství je rozkradené, zdevastované a díky vládám minulým i součsným jsme se stali závislými na světých trzích...kuřata vozíme z  Polska, maso z Německa, sádlo ze Španělska, obilí z Ukrajiny, vejce z Belgie, česnek z Číny...jíme odpad z celého světa.
Cítím tolik bolesti, když vidím české zemědělce zaorávat tuny papriky, cítím bolest, když se vylévají hektolitry mléka do kanálu...
Jsme za toto zodpovědni všichni, co jsme volili, to máme...co jsme si přáli, to máme...díky tomu už nevíme, jak chutná české jablíčko...dobře nám tak...

2 Kitty Kitty | E-mail | Web | 3. září 2016 v 8:20 | Reagovat

Mám vedle sebe zemědělského pamětníka, takže vím, že JZD byla závislá zde na jihu na pěstování zeleniny a ovoce. Zde jsou pole pod závlahou (ještě pořád, jenže nefunkční) a na nich řepka, obilí nověji svazenka a plodiny na semeno. O soběstačnosti v mnoha oborech se nedá mluvit, jen bych si stýskala. U nás na venkově ještě žijeme s přírodou a jejich výpěstky, ale i zde "je moderno" - taky lidi bez rozmyslu koupí, co by mohli pěstovat, sklidit a uskladněné využít pro sebe.
Už ale jsou rozumné vlaštovky v pojímání zeleniny - minulý týden jsme v Penny koupili "prohnuté papriky" a měli tam toho víc. Týden přešel a už zase mají jen ty modely z ciziny za hromadu peněz. Naše námaha na záhonech a stromech už ale taky začíná nést ovoce; letos zase pomrzlo, zato je ovoce vzácnější :-)

3 zmarsalkova zmarsalkova | E-mail | Web | 3. září 2016 v 13:21 | Reagovat

Tak když se řeknou Vánoce, tak se mi z ovoce vybaví školkovej pomeranč napíchanej hřebíčkem. :-) Jinak na Vánoce žereme spíš cukroví a jiný nezdravosti, než ovoce. Přiznám se, že když jsem v Čechách nakupovala, tak jsem se nepídila odkud co pochází... jako student jsem se dívala spíš po té ceně, no. U našich jme měli hodně věcí ze zahrádky. A jablíčka si pamatuju... táta dovážel z Ploskovic plné bedny ze sadu, všechny možné odrůdy, i speciální "na jídlo" a "do koláče" :-).

4 womm womm | E-mail | Web | 3. září 2016 v 16:12 | Reagovat

Nemyslím, že je na možnosti výberu nič zlé. Ak niekto chce kúpi si lepšie plody, ak nie tak si kúpi horšie. Je to len ďalšia možnosť, ktorú môžme využiť. To, že sa reštiky a ľudia prikláňajú k lacnejšiemu je len problémom ľudstva a toho ako naša spoločnosť funguje, nie tým koľko možností máme.

5 Nancy Nancy | Web | 3. září 2016 v 21:37 | Reagovat

toto je velmi zaujimavy clanok, nikdy som sa nad touto problematikou bohvieako nezamyslala a podobne veci si nevsimala. ale som tiez rada, ze sa oznacuje krajina povodu. snazim sa vyberat vzdy veci zo slovenska, najma zeleninu a vajcia. ale aj tak nikdy ziadna supermarketova paradajka nebude mat na tu, ktora vyrastla u babky v skleniku.

6 Janinka Janinka | E-mail | Web | 4. září 2016 v 12:24 | Reagovat

Když o tom tak přemýšlím, u nás nejvíc frčí jablka, švestky, hrušky a jahody. Od ségry jsem dostala domácí broskve a to byla lahoda! Když je něčeho víc, všechno jde do marmelády. Pak u nás ještě frči banány, občas kiwi a v zimě ve velkém ulítávám na mandarinkách a ananasu :-).

7 Kamča Kamča | Web | 4. září 2016 v 16:34 | Reagovat

Já u prodeje zeleniny a ovoce beru jen to, co je sezónní, protože mít právě během roku třeba ona rajčátka je úplnej nesmysl. V zimě ano, mandarinky, pomeranče atd. V létě to, co je pokud možno naše....

8 Kosma Kosma | Web | 6. září 2016 v 14:00 | Reagovat

[1]: :-( Slyšet to od Vás, je o to horší, protože vím, že máte přehled a že je to pravda!

[2]: Naše mamka vždycky říkala, koukej se, jak se to dělá, něco vypěstovat, ať to víš - bude problém, když to za chvilku nikdo nebude pořádně umět!

[3]: Já se dívám po původu, co jsem na mateřské, mám malé děti a víc času. I když už se ani nedá říct, že jsem na mateřské - prostě mi to zůstalo a jsem ráda! :-)

[4]: Taky zajímavý pohled!

[5]: Tak to každopádně! :-)

[6]: Já nejvíc hřeším s těma banánama! :-) Citrusy jíst moc nemusím, ale citronovou šťávu ve flaštičce si do vody cvrkám celé léto, to se přiznám!

[7]: Máme stejný přístup.

9 Smithd713 Smithd713 | E-mail | Web | 7. září 2016 v 10:35 | Reagovat

i love your blog and i think its going to my favorite!!i love viagra and cialis too! edcekcekcaaeddef

10 Smithd923 Smithd923 | E-mail | Web | 8. září 2016 v 10:46 | Reagovat

It'll also save a lot of cash and time for those on a restricted budget who ckdbeeeddgbbbkbc

11 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 16. září 2016 v 23:42 | Reagovat

My u nás říkáme, že v naší zemi není hlad, ale hojnost.
Blahobyt...
Když u stánku u silnice stojí fronta aut na levné švestky, ale vůbec nikdo z těch řidičů si nevšimne, že sto metrů před stánkem jsou čtyři stromy obsypané švestkami a zdarma...
A co jablíček každý rok popadá...
My chodíme na jablíčka do sousední zahrady. Nikdo o ní nepečuje, nikdo se nestará, koupila to fabrika kvůli parovodu...
No máme to nechat hnít?

[3]: Marti, budeš mi muset prozradit prodejce :-)
A má taky brambory?
Myslím, že naši berou taky z Ploskovic, ale jistě to nevím...
Ale ty jablíčka jsou odtamtud luxusní. Na vánočním stole vypadají naprosto úchvatně a chutnají ještě líp :-)

12 Kosma Kosma | Web | 17. září 2016 v 12:24 | Reagovat

[11]: Baru, tak tohle vidíme úplně stejně! Co jen naše mamka každý rok nasbírá kolem trati ořechů, při procházkách se psem! A lidi fňukají, že jsou ořechy drahý...

13 zmarsalkova zmarsalkova | E-mail | Web | 18. září 2016 v 0:26 | Reagovat

[11]: Baru, prodejce je nejaky velky sad v tatovo rajonu :D On je ten policajt pochuzkar, co ma s mistnimi vzdy dobre vztahy a tak co si pamatuji dostaval i slevu, ze dobre hlida :) Brambory nasi maji vzdy ze zahrady z chaty nebo z pole od dedy z vedlejsi vesnice.... kazdy rok jezdi nekdo z rodiny vybirat... taky jsem jednou musela :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama