Jídlo jako od babičky?!

1. října 2017 v 14:17 | Kosma |  společnost
Je páteční večer po Václavovi. Stojím s plným košíkem u kasy v Tescu a budu stát ještě dloho - že bylo včera zavřeno je hodně znát, ti, co se zapomněli předzásobit, asi vytřískali železné zásoby, říkám si pobaveně, protože v oddělení s vejci se netřepe už ani jedno - klecová, halová, volný výběh, bio - všechno je pryč. Ráno jsem viděla na FB rvačku o akční máslo v uherskohradišťském Albertu, ta tady naštěstí nehrozí - v akci není nic.

"Představ si, že ten můj nechce, abych vařila sáčkovou rýžu! Že prý se tam vyvaří ten igelit a všechny jedy z něho sníme!"
"Já taky dělám jedině sáčkovou: jak su sama, sáček mám na dvakrát. Jinak bych ani nevěděla, kolik toho uvařit, aby to nebylo moc!"
"A tak jakou mám vařit, když ne sáčkovou, tu kilovou? Ta přece není vůbec dobrá, a taky ju neumím uvařit, aby jí nebylo moc!"

Nevěřícně poslouchám rozhovor dvou šedovlasých sedmdesátnic ve froně před sebou. Cože?! Rýži miluji - basmati, jasmínovou, perboiled. V podstatě jediná, která je podle mě naprosto nedobrá je sáčková! Mrknu na pult před sebou a vidím, že každá nakoupila jen rohlíky a štangli Babišovy Kostelecké Vysočiny. No jo, říkám si v duchu: tyhle paní učila vařit ještě Vitana! A dnes jsou ve věku babiček, kdy by měly oslňovat svým rokama praxe vytuněným kuchařským uměním a ony frčí na rýži ze sáčku, protože tu sypanou neumí uvařit!

Když jsem byla dítě já, bylo "jídlo jako od babičky" pojmem a každý věděl, co přesně to znamená. Babičky vařily, narozdíl od tehdejších maminek, ještě "postaru", poctivě, nepoužívaly polotovary a bujónová kostka nebo polívka ze sáčku jim nesměly do kuchyně! No a dnes jsou ve věku babiček tehdejší maminky, odchované trendem, který kázal trávit v kuchyni co nejméně času. Jinak to ani nešlo, že - každý neměl auto, nákupy se tahaly v ruce, denodenně klasická všední hoňka: práce - škola - školka a volný čas se trávil ve frontách na nedostatkové zboží. Moje děti mají z tété generace obě babičky, a tak dobře vím, o čem mluvím, i když samozřejmě nechci tvrdit, že všechny jsou takové. A aby bylo jasno, už vůbec jim to nemám za zlé! Vychovala je prostě jiná doba.

Možná je to jen logickou reakcí na předchozí trend, ale dnešní mámy se zase vracejí ke kuchyni svých babiček: oprašují prvorepublikové recepty, dělají vše poctivě a neváhají investovat do kvalitních surovin, však oblečení může mít dítě z druhé ruky, ne? Neslyší na Masox, vyhýbají se palmovému oleji a glukózo - fruktózový sirup je pro ně něco jako sprosté slovo! :-) Pouští se do domácích šťáv, žervé, ba i stloukají vlastní máslo! Vždyť většina úspěšných foodblogerek a autorek kuchařek je mého věku!

To se jim to vaří, říkáte si možná - mají myčky na nádobí a spousty jiných kuchyňských pomocníků, o kterých se předchozí generaci mohlo jen zdát! Souhlasím, a taky netvrdím, že mezi mými vrstevnicemi není hromada těch, co považují za nejlepší dětskou sváču éčky napěchovaného Brumíka!

Už sedím v autobuse se dvěmi taškami nákupu a jedu domů. V tom klepne jedna paní druhé na rameno:
"Prosím vás paní, když nemám čas a potřebuju přijít domů a rovnou smažit řízky, můžu si je obalit ráno a obalené nechat v ledničce ty tři hodinky, nestane se tomu nic? Víte, zeťák to má rád čerstvě nasmažený, tak to přece nebudu smažit ráno, to už pak není ohřívaný vono, že jo?
Prohlížím si nenápadně tazatelku a říkám si, co by se tak těm řízkům za 3 h v lednici mělo stát? Doma jsme to dělali běžně, když měla přijít návštěva.

"Mám problémy s tchýní, je to sice hodná ženská, ale furt těm děckám nutí nějaký sledkosti! Oni si v klidu hrají a ona je z toho vytrhne a donese každýmu Kindervajíčko! Naprosto bez důvodu, není to za odměnu, není to, aby někdo přestal plakat!"

"Mami, nedávej těm holkám furt ty bonbony, sisinky, a tak. Budeš s nima chodit na zubní, až jim zkazíš zuby! A když už, tak jim upeč třeba buchtu, ale necpi je furt tou chemií, vždyť se někdy podívej na složení těch svých pochutinek! Samej cukr je to v tom lepším případě!"
"Ale prosím tě, ty naděláš, dneska to vy mladí moc řešíte! Vám jsem to dávala taky a jak jste vyrostli!"
"Jo, ale nám jsi to dávala jednou za čas za odměnu, děcka tím cpeš úplně bezdůvodně, pochop už jednou, že jim tím neprospíváš, že to není pro jejich dobro! Kdybys raději ten čas, který trávíš sháněním kupovaných trvanivých pochutin po Kauflandech využila třeba k upečení domácích perníků nebo udělala tvarohový knedle s mákem! Určitě bys ještě ušetřila!"
"To si jim dělé sama a neraď mně!"

A jaký je smysl dnešního blogu? Pozastavení nad tím, jak se význam rčení "jako od babičky" změnil za jedinou generaci a určitě se to zase otočí, protože naše děti budou vůči svým matkám určitě taky v opozici. A třeba budou nostalgicky vzpomínat na svoje moudré báby, co se s tím vařením nepáraly a nedělaly z toho vědu! :-) Protože to, co přijde temné jedné generaci, může být pro tu následující už zase moderní a trendy!


 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 1. října 2017 v 14:32 | Reagovat

Víš, ten kdo tvrdí, že dřív se sladkosti a jiné pochutiny jedly taky, zapomíná, že dřív byly poměrně přísné normy na výrobu a nebylo tolik náhražek základních surovin. Dnes v podstatě jíme imitace potravin.

Vzpomeň si jen, JAK vypadalo mléko, když zkyslo. Dnes mléko (zejm. to krabicové) NENÍ SCHOPNÉ normálně zkysnout. Jogurt byl jogurt (i když nebyl tak vzhledný), ale ta chuť! Dnes se mu blíží jen 2 skleničkové jogurty...

2 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 1. října 2017 v 14:42 | Reagovat

A ještě k té rýži: Moje maminka vařívala taky jedině tu sáčkovou - a protože na ní zapomínala, tak ten hnus byl ještě rozvařený. Nesnášela jsem dřív rýži! Ale právě parboiled už bývá slušná. Když se koupí dobrá značka celozrnné rýže (min. polovina běžně dostupných značek mi nechutná a nedá se pořádně bez tlakového hrnce uvařit), je to pak pochoutka, se kterou se nedá srovnat NIC.

Před časem jsem takhle náhodou trefila v Lidlu na ČERNOU celozrnnou rýži původem z Itálie (běžně v sortimentu bohužel není, druh uveden není) - a byla jsem z ní unešená. V životě jsem tak dobrou rýži nejedla - a nerozvařuje se, jako některé celozrnné druhy! :-) Rezatá z Thajska, kterou jsem tenkrát koupila s ní, se jí tedy nevyrovná.

3 Kitty Kitty | E-mail | Web | 1. října 2017 v 15:37 | Reagovat

Ilonko, teď komentuju ne přímo k tématu: můžu si tento článek přidat do ankety nej-článků v mé soutěži "Věřte - nevěřte"? Zdá se mi zajímavý a moc tipů pro třetí díl hlasovací ankety ještě nemám. Dnes (zítra ráno) uzavírám třetí část soutěže. Nemáš zde "Zprávu pro autora blogu" ;-)

4 Robka Robka | Web | 1. října 2017 v 20:05 | Reagovat

U nás doma se taky vařila sáčková rýže. V podstatě byla rýže nejméně oblíbenou přílohou a dneska ji mám skoro nejradši, protože si kupuji jasmínovou a parboiled a dělám si ji dušenou na cibulce - dobrota. :-) Kdysi vlastně moc na výběr nebylo, rýže byla jedna a to buď v sáčku nebo sypaná. Takže volba našich maminek byla jasná. Je fakt, že ty maminky ( dnes babičky a prababičky) vařily s Vitanou, já to vidím v práci u klientů, kupují masox a vegetu, bez toho ani ránu. Voda, masox, mouka a vegeta - to je pro ně základ. Aby toho bylo hodně.

5 Meduňka Meduňka | Web | 1. října 2017 v 21:01 | Reagovat

Tak moje vnoučata nad babiččiným jídlem zatím moc nejásají, obsahuje například takové nechutné věci jako tempeh, cizrna, ovesné mléko, tofu nebo řepa :D
Přiznávám, že pytlíkovou rýži doma taky máme, hned vedle jasmínové.
Zařazuji tento článek do výběru na tema-tydne.blog.cz

6 Eliss Eliss | Web | 1. října 2017 v 21:02 | Reagovat

S přítelem si také vaříme nesáčkovou rýži. Tak to prostě je, že někteří jsou líní jíst trochu zdravěji ;-)

7 Kosma Kosma | Web | 1. října 2017 v 23:37 | Reagovat

[3]:Samozřejmě, bude mi ctí! :-)

8 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 2. října 2017 v 17:56 | Reagovat

My máme sáčkovou pro psa, když mu není dobře, ale jinak sypu a sypu...
A s hřebíčkem a malou cibulkou...
A víš co? Já zas žasnu nad hotovkami...
u nás mají celý regál hotových jídel a lidi to berou plnými košíky... A polotovary, omáčky v prášku a nakonec i dorty v prášku...
Můj dortový prášek začíná prachem moučným, cukrovým a kypřícím a končí pudinkovým, do máslového (!!!) krému...

Jo a řízky předobalené koraj :-)
Já to teda nevěděla, ale poučil mě můj drahý, dostatečně poučený od svojí maminky...

9 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 2. října 2017 v 18:46 | Reagovat

Já řízky nakládám předem do takové čmajdy z jogurtu, špetky karí koření, vejce, dvou lžic bramborové moučky a soli, již připravené řízky naskládám do zavařovací sklenice, zaliji tou čmajdou, protřepu , zavřu víčkem a dám do chladničky. Před smažením je obalím pouze ve strouhance a usmažím. Jsou krásně měkké a nemusím je ani smažit všechny.Vydrží i do druhého dne v chladničce.

10 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 2. října 2017 v 18:46 | Reagovat

Já řízky nakládám předem do takové čmajdy z jogurtu, špetky karí koření, vejce, dvou lžic bramborové moučky a soli, již připravené řízky naskládám do zavařovací sklenice, zaliji tou čmajdou, protřepu , zavřu víčkem a dám do chladničky. Před smažením je obalím pouze ve strouhance a usmažím. Jsou krásně měkké a nemusím je ani smažit všechny.Vydrží i do druhého dne v chladničce.

11 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 2. října 2017 v 18:47 | Reagovat

Zase dvojmo, ach jo.

12 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 2. října 2017 v 18:47 | Reagovat

Zase dvojmo, ach jo.

13 padesatka padesatka | E-mail | Web | 2. října 2017 v 21:59 | Reagovat

[12]: Růženko,
Ty jsi prostě okouzlující, dvakrát...:)

14 padesatka padesatka | E-mail | Web | 2. října 2017 v 22:03 | Reagovat

[2]:,[8]: Sakra, taky mám ráda rýži v pytlíkách. Ségra mi kvůli ní nadává, přitom jinak si na všechno svinstvo dávám bacha...
Předem obalené řízky strašně zvlhnou...já je obaluju těšně před smažením.

15 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 2. října 2017 v 22:07 | Reagovat

[14]: Ale fuj, Míšo! Takový zvěrstvo! A máčíš rýži několik hodin ve vodě nebo ji jíš i s tím obsaženým arzenem?! O_O

16 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 2. října 2017 v 22:10 | Reagovat

Umím uvařit rýži jakoukoliv, občas muž donese pytlíkovou dlouhozrnou a jak vidno, ještě jsme neumřeli a přiznávám, že moc omezení kromě těch jídel co "nemusíme" nemáme. Manžel říká, že na něco umřít musíme a má spíš strach, aby neumřel na zdravou stravu. Fakt je, že moc mastné ani moc moučné nejíme.

17 padesatka padesatka | E-mail | Web | 2. října 2017 v 22:10 | Reagovat

[15]: Ježíš, arzén...?! Já ji plácnu rovnou do hrnce, jenom trochu propláchnu...

18 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 2. října 2017 v 22:20 | Reagovat

[17]: Jo, v (každé) rýži je arzen... Tady máš odkaz  - čti jen odstavec o arzenu (ve článku najdeš rychle tak, že zmáčkneš CTRL plus F a vepíšeš arzenu).

http://doktorka-se-srdcem.blogspot.cz/2017/03/slezina-tcm-jak-ji-posilit-obilniny-lusteniny-2-cast.html

19 padesatka padesatka | E-mail | Web | 2. října 2017 v 22:24 | Reagovat

[18]: Dorinko,
nestraš mě na na noc...:)

20 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 2. října 2017 v 22:31 | Reagovat

[19]: Nestraším. To dělají strašidla. ;-)

21 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 3. října 2017 v 12:52 | Reagovat

Taky se musím pozastavit nad těma řízkama, vždyť to pak chutná a křupe úplně jinak!:)

Po tom pravém babičkovsku by se dělaly smažené v troubě v pekáči sádla...a to je teprve lahoda!:)

22 Kosma Kosma | Web | 5. října 2017 v 18:03 | Reagovat

[1]: Jj, něco jako Kofila, Milena - "tradice od roku 1923", lež jak věž, protože tehdá tam nebyl palmáš ani další chuťovky! A Kofila křupala, dneska je jak blátíčko! :-( To mlíko nevím, my kupujeme minimálně a čerstvý plnotučný, ideálně ještě bio, při 1 l za týden/14 dní nás to nezabije, a to asi i zkysne, i když u nás fakt málokdy - když je dlouho otevřený, udělám děckám palačinky! :-)

[4]: Taky mám tak odpozorováno! :-(

[5]: Milá Meduňko, přiznávám se, že mám doma taky sáčkovou rýži, koupila jsem ji jednou z nouze, použila 1 sáček a zbytek tam už asi 3 roky leží! :-)
Jinak moje holky "Tofu masíčko" milují, možná proto, že si ho dělám pro sebe a má to punc zakázaného -  a červenou řepu taky.

[8]: Baru, ty hotovky frčí i u nás v Brně. Občas jsem si koupila do lékárny, je to samá mouka, dobře se po tom přibírá a moc si nepochutnáš. Je to sice levný, ale s domácím se nedá srovnat!

[14]: [21]: Zvlhnou, nejlíp je před smažením ještě jednou obalit ve stouhance, pak jsou normálně křupavý! :-)A mně to neva, bo já mám ráda hodně strouhankové! :_)

[21]: Jj, moje babička je navíc dělala z krkovičky a pěkně tlusté - já su spíš přes tenké, hodně obalené, z kýty a potřené česnekem! :-)
Ten odstavec o řízkách jsem zařadila hlavně proto, že ty dvě ženštiny pořád  řešily, jestli se těm řízkům za ty 3 hoďky v lednici může něco stát. Bylo to chvilku po těch ženských s rýží, stejná věková skupina a byl pátek večer...:-)

23 Janinka Janinka | E-mail | Web | 7. října 2017 v 18:01 | Reagovat

Koukám, babičky jsou s těma sladkostma všechny pošahaný... Já to vyřešila tak, že co prcek dostane, to si odnese do školy. Za úplatek si získá kámoše a zuby se budou kazit všem :-D.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama